Avaldatud Vine 5. oktoober 2009
Maremma on Toscana edela- ja lõunaosas asetsev piirkond, mis juba nimest lähtuvalt on mereäärne. Juba aastasadu enne Rooma impeeriumi sündi oli see tuntud kui ajalooline etruskide ala. Maremma jaguneb kaheks provintsiks – Livorno ja Grosseto.
Eelmise sajandi keskpaigast kõige tuntumad Maremma veinide alad on Bolgheri, mis jääb Maremma põhjaossa ja Suvereto, mereäärne piirkond Livorno provintsis. Grosseto linna peetakse vast õigustatult Maremma pealinnaks ja samanimeline provints on Toscana lõunapoolseim piirkond. Grosseto on Maremmas ala, kus laiuvad maalilised maastikud rohkete karjamaade ja päevalilleväljadega, millele annavad vürtsi mõned mäeahelikud. Piirkond pole maailmas nii tuntud nagu on Chianti piirkond ning Maremmas reisides võib märgata, et see pole turistide poolt väga üle ujutatud.
Piirkonna veinide hinnad on vahest isegi odavamad kui „vanade traditsioonidega“ piirkondades ning uusi modernseid viinamarjatööstuseid koos tänapäevaste istandustega on mõne viimase aasta jooksul tekkinud nagu seeni pärast vihma. Tähelepanu pööraks veidi uuematele tegijatele, kes oma püüdluste ja tegemistega soovivad tuntutele järele jõuda ja miks mitte ka mööduda. Eriti erutavaid veinimõisaid ja veine tahaksin ka kirjeldada.
Petra veinimõis – rabav arhitektuuriline saavutus
Petra veinimõis on omanäolise arhitektuuriga ehitis, mille disainis Šveitsi arhitekt Mario Botta. Ladina keeles on petra kivi.
Petra mõisa koos suurejoonelise veinitööstusega on ehitanud Terra Moretti – sama grupp, kes valmistab suurepäraseid Bellavista vahutavaid Franciacorta piirkonnas. Need on Vittorio Moretti ning tema enoloogist tütar Francesca, kes otsustasid otsingute tulemusena valida just selle koha, kus maatükid olid suuremad ja maa hinnad odavamad, kui näiteks seda on hinnad Chianti või Chianti Classico piirkonnas. Ruumirohkus annab viinapuukasvatajale võimaluse valida parimaid kasvutingimusi vastavalt pinnasele, ilmasuundadele, meetoditele ja viinapuusortidele. Seda tehti Terra Moretti grupi poolt peale pinnase teste aastal 1997, kui osteti 300 hektarit Val di Cornias, kus 100 hektaril kasvab täna Cabernet Sauvignon , Merlot , Sangiovese , Syrah , Petit Verdot.Maa-ala on piiratud võrkaedadega, sest mägedes on palju metssigu, kes himustaksid samuti viinamarju. Metssiga, mida pakuti ka mõisas õhtusöögil, maitseb nende veiniga suurepäraselt.
Petra ‘Quercegobbe’ Toscana Rosso, IGT, 2005 on 100% Merlot , milles on kirsisus koos suitsuste ploomide, roheliste oliivide, piprasuse ja täidlusega. Maitselt puuviljane, rohelise pipra, rosinate, tubaka ja vürtsikusega. Lopsaka ja nõtke pika lõpuga.
Petra Toscana Rosso IGT, 2004 on 70% Cabernet ja 30% Merlot . Vein aroomilt ahvatlev isuäratavate puuviljaste nootidega, milles magus-mõru šokolaad. Magusad aroomid peegelduvad keelele ja maitses on täiuslik tanniiniga elegantne maitsete tasakaal, veidi vürtsika lõpuga.
Campo alla Sughera
Jaanipäevajärgse päeva kesksuvises leitsakus Campo alla Sughera modernsesse veinimõisa jõudes suutsime siiski üllatuda. See, et kõik on veinimõisas uus, pole ju tolles vägagi traditsioonilises majandusharus sugugi igapäevane.
Campo alla Sughera on veinitööstus, mis ümbritsetud viinamarjaväljadega, kus pinnas ruuge lubjarikas liivane või savine. Nende 17 hektaril kasvavad Cabernet, Merlot , Petit Verdot, Vermentino , Sauvignon Blanc ja Chardonnay viinamarjasordid. Taamal paistavad mäed, kuid viinamarjaväljad on tasandikul, mis tuntud oma väheste sademete poolest. Saagi garanteerimiseks on kõikjale pinnasesse veetud niisutussüsteemid, mida juhivad arvutid. Nad alustasid aastal 1998 ja esimene korje tehti 2001. Esimene nende vein jõudis turule 2004 aastal ja üle-eelmisel aastal sai see uus ja modernne veinitööstus valmis. Nende veinimeistriks on Giovanni Bailo Piemonte piirkonnast.
Campo Alla Sughera „Arioso“ Toscana Bianco IGT, 2007 on mahlakas ja maitsev valge vein, mis oli meeldivaks vahelduseks selle piirkonna rasketele punastele veinidele. Vein on Sauvignon Blanc , mis segatud väikese koguse Viognier viinamarjaga. Särava värske rohu, vähese tsitruse ja mineraalse aroomiga, mille alatoonis kerge tikker ja maitseroheline. Maitselt veetlevalt rammusa tekstuuriga, millel lõpus virsik, meeldivalt värskendav ja elegantne vein. Sobilik partner värske pecorino juustu ja maitsetaimede, samuti Toscana oliivõliga caprese salati juurde.
Campo Alla Sughera ‘Arnione’ Bolgheri Rosso Superiore DOC, 2005 , mis on selle mõisa nn „lipulaev“ on segu 50% Cabernet Franc ja Sauvignon, 40% Merlot ja 10% Petit Verdot. Alles nooreohtu vein, kuid sellest hoolimata muljetavaldav. Värvuselt tume, lõhnas oli tunda rikkalikult magusaid puuvilju, ploom, põldmari, muld, tubakas, süsi. Värske ja ümar maitses, kus tunda süsi, kohv, seeder. Järelmaitses vürtsi. Tanniin kuivatab, kuid on pehme.
Gualdo del Re
Suvereto on üks kuumemaid kohti Itaalias, mis mere poolt varjatud tuulte eest Elba saarega – väike veinipiirkond Livorno linnast lõunas.
Selle veinimõisa omanikud on aastast 1990 Nico Rossi ja tema abikaasa Maria Teresa. Neil on armas restoran ja nagu Itaalias tavaline, ei tegele nad ainult veinidega vaid majandavad ka nn agriturismo ‘t, ehk lisaks majutatakse hubases õhkkonnas puhkajaid. Kümme aastat tagasi otsustati palgata andekas noor veiniteadlane Barbara Tamburini, kes on hetkel üks tuntumaid noori önolooge Itaalias ja kelle teenuseid kasutavad ligi kakskümmend veinitootjat terves riigis.
Gualdo del Re „Valentina” Vermentino Val di Cornia DOC, 2006 on klassikaline Toscana tüüpi Vermentino , mis on üldjoontes lopsakas, kuid värske. „Valentina” on kuldse helgiga, lõhnas küpse puuvilja, mee ja lillelisusega, ümar ja puhas. Maitses hea happesusega, kergelt õlise tekstuuriga ja tsitruselise lõpuga.
Gualdo del Re „ Eliseo Rosso” Val di Cornia DOC, 2005 on tehtud Sangiovese viinamarjast koos 20% Canaiolo’ga, kus aroomis puuviljad, magus kirss ja lillelisus. Maitses värsked vürtsikaid puuvilju ning mõru šokolaadi, kus veidi maitserohelist. Järelmaitses tugev kuiv tanniin.
Soovitus erilise otsijaile
Kui otsida Grossetto piirkonnas luksust ja eksklusiivset mugavust, siis võib soovitada külastada L’Andana Tenuta La Badiola renoveeritud 16. sajandi suvepaleed. Selles on elutoas vann, mis väikese basseini suurune ja tualett on suurem, kui mõne elutuba. L’Andanas on spa, kokakool ja maitseelamusi garanteerib restoran nimega Trattoria Toscana, mille valiku on loonud prantsuse kokk Alain Ducasse.