Press "Enter" to skip to content

Milline vein toidu juurde sobib?

Pildil Ülle Valdre. Foto Merilin Kaustel-Lehemets 

Ilmunud 31.05.2016 Lääne Elu VEINILEHT
Veini ja toidu sobivus on omaette teadus. Kui õigesti valitud vein tagab unustamatud maitseelamused, siis ka vale valik võib pikaks ajaks meelde jääda. Seepärast pakume lihtsa ja käepärase spikri, milliseid veine konkreetse toidu juurde valida.
Soovitab joogiekspert Ülle Valdre

● Bruschetta: Chianti, Valpolicella, kuiv roosa vahuvein
● Caesari salat: Chablis või muu Vana Maailma ilma tammelaagerduseta Chardonnay, Gavi, Provence rosé
● Carpaccio (valge kala): Sauvignon Blanc, Vermentino
● Carpaccio (liha): Cabernet Franc, Barbera, punane Côtes du Rhône
● Gazpacho: Fino Sherry, Albarino, roosa Rioja
● Gorgonzola: Amarone, Recioto della Valpolicella, Vin Santo

● Hiidkrevetid (küüslauguga): Sauvignon Blanc, Fiano, Falanghina, Rueda
● Jänes: punane Côtes du Rhône, Pinot Noir, Viognier, Pinot Gris
● Punane kalamari: šampanja või muu kuiv vahuvein
● Kala (valge, aurutatud): kuiv Riesling, Muscadet, Pinot Blanc, Vermentino, Grüner Veltliner
● Kalkun: Pinot Noir, Gar- nacha (Grenache), Zinfadel, Chianti, punane Rioja, tammine Chardonnay
● Kana (küpsetatud): valge Côtes du Rhône, Viognier, tammine Chardonnay, kuiv roseevein
● Krevetid: Muscadet, Picpoul de Pinet, Pinot Grigio, Vinho Verde, Grüner Veltliner

● Lambakarree: Ribera del Duero, punane Rioja, Shiraz, Malbec
● Lasanje: Chianti, Merlot, punane Rioja Crianza
● Lõhe: tammine Chardonnay, Viognier, Pinot Noir
● Mozzarella-tomatisalat: Soave, Verdicchio

● Pasta (tomatine): Chianti, Valpolicella, Barbera, Primi- tivo, Merlot
● Pasta (koorene): Chardon- nay, Pinot Bianco
● Pitsa: Chianti, Valpolicella, Barbera, Merlot
● Risoto mereandidega: Pinot Bianco, Chardonnay
● Risoto seentega: tammine Chardonnay, Pinot Noir, Barbera
● Salaami: Barbera, Sangiovese, Pinot Noir
● Sinimerekarbid (auruta- tud): Soave, Vermentino, Muscadet, Picpoul de Pinet
● Sink (toores, nt Prosciutto) ja melon: Riesling Kabinett, Prosecco, Pinot Bianco
● Šokolaad: Amarone, portvein
● Tiramisu: Vin Santo, magus Oloroso šerri, madeira, portvein
● Vasikaliha: Pinot Noir, Valpolicella, kuiv roseevein, Grüner Veltliner
● Veiseliha: Sangiovese, Barolo, Cabernet Sauvignon

Vahuveinikoolitusveinikoolituskonjakikoolitusviskikoolitusmüügikoolitusedkonsultatsioonid
meeleolukas ühiskokkaminemeeskonnatreeningudruumide rent

Alkohol suurtes kogustes võib olla kahjulik te tervisele!
Vein ei lahenda probleeme, kuid seda ei tee ka piim!