Press "Enter" to skip to content

Konjakite pimemaitsemine

VSOP-konjakite pimemaitsmine 

Alates vasakult: 1. Campagnére Cognac VSOP | 2. Carte Noire Extra Renault Cognac | 3. Hardy VSOP Cognac | 4. Martell VSOP Medaillon Old Fine Cognac | 5. Hine Rare Fine Champagne VSOP Cognac | 6. Grande Champagne Cognac Frapin Premier Grand CRU VSOP | 7. Larsen VSOP Fine Cognac | 8. Rémy Martin Fine Champagne Cognac VSOP | 9. Hennessy VSOP Privilege Cognac | 10. Cognac Maxime Trijol VSOP Superieur | 11. Domaine Du Buisson Borderies Reserva 18 Cognac. Foto: Aare Karolin

Ühel sügis-soojal kiiresti pimeneval septembriõhtul toimus Tallinnas Viru tänava Veinipööningul VSOP (Very Special Old Pale) konjakite pimemaitsmine. Konjakit valmistatakse peamiselt valgetest viinamarjadest, sordiks on Ugni Blanc, vähesel määral ka Colombard ja Folle Blance. 
Pärast viinamarjade korjet valmistatakse suure happesusega lahja, 7–9% vol toorvein, millest destilleerimisel saadakse “eluvesi” ehk eaux-de-vie, mis on 67–72% vol. See kange alkohol valatakse Limousinis ja Tronçais’s valmistatud tammetünnidesse kas pikemaks või lühemaks ajaks, sest konjakivalmistamise juures on oluline laagerdumine tammevaatides. 
Õhu, “eluvee” ja tanniini vastastikusel mõjul laagerdumise ajal väheneb tünnis oleva vedeliku kogus ja alkohoolsus igal aastal aurustumise tõttu 2–3%. Reeglite järgi ei tohi VSOP-konjaki kõige noorem osa olla värskem kui 4,5 aastat. 

Harilikult on VSOP-konjakid pigem kaheksa aastat vanad või isegi vanemad, vastavalt sellele, kuidas otsustab konjakimeister. VSOP on tavalisele konjakiarmastajale juba suurepärane jook, mida ei naudita kiirustades.
Rahulikult maitsesime ka meie suurepäraseid VSOP-konjakeid ja järgnevalt spetsialistide ja asjaarmastajate kirjeldused:

1. Campagnére Cognac VSOP 
Aroom: krõbe, lilleline, veidi kõrbenud, magus, lame; algul tugev aroom, mis kadus aja jooksul; elegantne 
Maitse: õhuke, vürtsikas, terav, kurku kriipiv, pähkline järelmaitse 
2. Carte Noire Extra Renault Cognac 
Aroom: pehme, õunane, väga puuviljane, kergelt vürtsikas, tammine, troopilised viljad, mesi 
Maitse: soolakas, mineraalne, elegantne, mahe, kerge, kange, siidine, karamell, väga nauditav 
3. Hardy VSOP Cognac 
Aroom: terav algus, magus, vanilje, nahk, terav, tume šokolaad, kergelt suitsune 
Maitse: magus ja lame, vürts puudub, lõpus magus, väga pehme, mõrkjas, pikk järelmaitse 
4. Martell VSOP Medaillon Old Fine Cognac 
Aroom: liiga magus, lilleline, kergelt magus, pehme, põnev jook, kerge, veidi puidune, atsetoon, mis hiljem kaob, pähkel, isikupärane 
Maitse: väga pehme, kerge ja sõbralik, võimas maitse 
Pika järelmaitsega 
5. Hine Rare Fine Champagne VSOP Cognac 
Aroom: suitsune, pähkel, vürtsikas, terav, atsetoon, tugeva aroomiga 
Maitse: lame, kestev vürtsikus, mõnus ja sõbralik 
6. Grande Champagne Cognac Frapin Premier Grand CRU VSOP 
Aroom: aprikoos, puuviljane, kirss, mandel, tumedad marjad, pirn, küps õun, luuviljad, murel, mittemidagiütlev, elegantne 
Maitse: õhuke, lihvitud ja rahulik, marjane, meeldiv järelmaitse

7. Larsen VSOP Fine Cognac 
Aroom: vaoshoitud, liiga etanoolne, karamell, tugev tammine, tsitrus, pähkel, meeldiv tagasihoidlik 
Maitse: neutraalne, metalne, puidune, tugeva järelmaitsega, meeldiv järelmaitse 
8. Rémy Martin Fine Champagne Cognac VSOP 
Aroom: aprikoos, magus mandel, küps kirss, kena aroom, tagasihoidlik, kevadine lilleaed, tubakas 
Maitse: sametine, pehme, karge pipar, tsitrus, münt, ploom 
9. Hennessy VSOP Privilege Cognac 
Aroom: kuiv ja vürtsikas, liiga krõbe, tsitrus, vana tamm, sirel, õied, mahe, seebine 
Maitse: selles valikus kehv, tagasihoidlik, mehelik, tugevamaitseline, kohv, pikk vanilje järelmaitse 
10. Cognac Maxime Trijol VSOP Superieur 
Aroom: jõuline, õhuline, kerge, väga ilus, elegantne, hapukas, lilleline, vanilje, tsitrus, aprikoos 
Maitse: vürtsikas, kerge, lõbus, pehme, lilleline kestev, terav, pikk järelmaitse 
11. Domaine Du Buisson Borderies Reserva 18 Cognac 
Aroom: puiduseim, aprikoos, pipar, kerge, karamell, hapu ploom, kukekomm, magus, vist kõige vanem 
Maitse: mineraalselt soolakas, hapu, sügav maitse, pehme, tugev kestev maitse

Pildil aroomide rivi ees (vasakult) Urmas Linnamägi, Tiit Tammiste, Aivar Küüle, Aare Karolin, Erki Berends, Imre Uussaar, Sven Sester. Foto: Aare Karolin

Maitsemisel osalesid Urmas Linnamägi, Imre Uussaar, Sven Sester, Tiit Tammiste, Aivar Küüle, Erki Berends ja Aare Karolin

Sisenedes Joogikoolituste veebilehele olete kinnitanud, et olete vanem, kui 18 aasta vanune ja nõustute Joogikoolituste pakutavaga. Kui olete siin ekslikult, siis vajutage siia!