Press "Enter" to skip to content

Aeg endale ja meile kõigile …

Pime, rõske ja vahel isegi lausa külm aeg. See kõige vähem oodatud aastaaeg on nüüd jälle käes. Paratamatus, milles on nii oma võlu kui valu. Soojas toas kamina ees on mõnus nautida leekide mängu ja sellest tekkivaid helisid, kolde soojust ning vahel ka suitsulõhna.

Jõulud 2019 Kodu & Aed
Tekst Aare Karolin. Fotod tootjatelt ja Toomas Tuul

Hea on unistada. Minul kodus hubast kaminat pole. Kütan aeg-ajalt ahju, mis annab meeldiva soojuse, samas mõnusama õhu tuppa kui keskküte või „sumisev“ soojuspump. Ahjusuu või kamina ees on tore pimedal ajal nautida aastaajale kohaseid jooke. Jumaldan küll vahvaid vahuveine, ent hea toit ja veidi tummisem jook on need, mis lisavad esimestesse päris jahedatesse ilmadesse mõnusa naudingu. Sõõrmetesse huvitavad aroomid, meelele-keelele surina.

Šokolaadi seltsilised

Ma ei hakka kõiki erinevaid talviseid jõulueelseid ja pühade suupisteid-roogi üles loetlema, ent jookidest on alati huvitav sobitada omavahel šokolaadi ja teisi vahvaid rüüpeid Mis võib olla šokolaadi kõrvale hea kaaslane? Jaheda ilmaga sobib hõõgvein. Tore, kui see on heas tasakaalus ning maitseb. Šampanja peaks sobima kõikide söökide ja suupistetega. Mõned magusad toidud-snäkid ka sobivad, kuid mitte kõik – tasub proovida. Nii mõnigi veidi magusam šampanja võib olla šokolaadiga huvitav leid.

Šokolaadi ja jookide sobitamise juures on oluline tasakaal. Peamine šokolaadi maitse mõjutaja on kakao ning kakaovõi sisaldus, muidugi magusainena suhkur, pluss maitsete intensiivsus ja lisandid. Kakao on mõru, ent võib olla ka magusa- mõrkja segu. Erinevate šokolaaditüüpide omadused on erinevad. Leidub rohkem või vähem rasvaseid, ka suhkru tase saab olla erinev. Šokolaadi on väga erineva kvaliteedi ja hinnaga. Teame kodumaiseid tooteid, ent miskipärast peetakse Belgia omasid kvaliteetsemaks. Maitse asi!

The Chocolate Block

Kui šokolaad on rasvane või magus, siis jook nende kõrval peaks olema aromaatsem või magusam.
Esimesna soovitan meie turul juba aastaid müügil olnud, kuid mõnedele kahjuks veel tundmatut veini The Chocolate Block Lõuna-Aafrikast, tootja Boekenhoutskloof (Franschhoeki piirkonnast). Selle valmistamisel on kasutatud peamiselt Syrah’ viinamarjasorti, millele on lisatud Grenache Noiri, Cabernet Sauvignoni ning veidike ka sorte Cinsault ja Viognier. Juba veini nimes on sõna „šokolaad“! Jook on värvilt purpurpunane, aroom ahvatlevalt sõstramarjane. Sellest ei puudu kuivatatud ploomid, vürtsid, vanill. Maitse on täidlane, marjane, veidi liköörne. Järel- maitses on tunda nii kohvi kui šokolaadi – just seda tumedat ja veidi magusat, kuid mitte liiga mõrudat. Veini kangus 14,5% on hea magusa tasakaalustaja.

Tasub proovida ka portveini Dow’s Nirvana Reserve Port, mis on samuti turul olnud juba mõni aasta – tuleb Portugalist Douro piirkonnast, tootja Symington Family Estates. Keelekaste pole väga kange, 20% alkoholi-sisaldusega tammelaagerdusega Ruby Reserve port. Kui mõned teised portveinid sobivad piimašokolaadiga, siis siin peaks eelistama tumedat. Kõige paremini maitseb see 60–75% kakaosisaldusega šokolaadi juurde. Jook on värvilt punane, aroomis lilled (roosid, kannikesed) ja tsitruselid (greibikoor). Maitselt kuiv, šokolaadiselt intensiivne ja sametiselt pehme – ahvatlev võtmaks uus sõõm. Rüübe on hea mitte külmkapi temperatuuril ega ka toasoojalt, parim 12 °C juures.

Dow’s Nirvana Reserve Port

Kodumaine kangem kraam

Tohi Nordic Dry Cloudberry Gin
Foto: Toomas Tuul

Huvitav leid jahedaks ajaks on Tohi murakadžinn. Kas ja millise šokolaadiga see võiks sobida? Džinni valmistamisel on kasutatud tervet kollektsiooni huvitavaid maitsetaimi, nende hulgas kadakaid (käbisid), koriandrit, kummelit, kassiat, iirise juurt, kitkaputke, metsiku kirsi koort, kirevilja õisikut, rohelist kardemoni ja paljusid muid. Loomulikult peab selles džinnis juba nime tõttu olema ka murakas. See põhjamaale omane taim kasvab Eestis ja Soomes 55. ja 78. laiuskraadi vahel soistel aladel. Jook on liigilt kuiv London Dry džinn, aroomilt ja maitselt ürdine. Puhtalt nautides tundub see naps kerge, kus domineerivad maitseained. Tänu kõrgele, 43%, alkoholisisaldusele on see aga hea kokteilide valmistamiseks. Degusteerimise päeval olid mul tugevad köhahood ning see märjuke vist aitas. Asja uurides selgus, et murakat ongi varem kasutatud köha, tuberkuloosi, reuma, podagra, kusepõie- ja südamehaiguste ravimisel. Tootja soovitab džinni nautida ohtra jää, klassikalise Indiani tooniku ja apelsiniviiluga.

Kokkuvõtteks
Kui eelnevast sobivat jooki šokolaadi juurde ei leitud, tasub proovida erinevaid konjakeid, likööre, hõõgveine. Tavaveinidest aga selliseid, kus domineerivad viinamarjasordid Cabernet Sauvignon või Merlot. Loomulikult sobib šokolaadi kõrvale alati tassike musta kohvi. Vaata lisaks šokolaadi sobivustest!

Napilt oleksin unustanud hoiatuse!
Alkohol suures koguses võib olla tervisele kahjulik! See ei lahenda probleeme, aga seda ei tee ka piim.