Press "Enter" to skip to content

Šampanja ja toidud, kuid mitte ainult

Ajad on muutunud ja enam ei küsita restoranis, baaris või kohvikus “sampust”.
Varem erinevatel suurmate sündmuste puhul või vastuvõttudel pakuti vahuveini.
Veider, kuid enamjaolt oli vahuvein lihtne, odav ja serveerimise hetkel soe.
Arusaadav, sest serveerijad valasid joogid klaasidesse tund aega varem välja. Veel viis aastat tagasi soovides saada klaasikest mulliga veini küsiti Proseccot. Prosecco on üks tore vahuvein, mis saab kiirelt valmis ning seega saab ruttu turule paisata ja paljud naudivad seda tänu kergele aimdusele magusast, sest tegemist on pool-aromaatse viinamarjasordiga Glera. Täna on nautijate teadmised rohkem levinud ja need, kes ei soovi rahaga eriti priisata, küsivad Crémant vahuveini. Miks? Sest Crémant on kuivem, aroomis pole “kukekommi”, hind odavam, valmistamise tehnoloogialt sarnane šampanja ehk traditsiooniliselt pudelkäärituse meetodil valmistatud. Kuigi erinevate piirkondade Crémant vahuveinide vahel on või võib olla suur vahe. Nii mõnigi neist võib olla kõrgema hinnaga, kui odavama otsa šampanja. Crémant mullidele lisaks teadjamad küsivad Cava’t. Cava on enamasti kergema hinnakoormusega vahuvein Hispaaniast, mille erisuseks kas kergem, või veidi rohkem iseloomuga tore mull. Vahel särtsakas, kuid vahuveinile omased iseloomu jooned on olemas, et nendest veidi nautida. Kõik need vahuveinid ehk MULLid on sobilikud erutamaks meeli ja meeleolu. Lisaks väärikad Trento DOC vahuveinid, Alta Langa kui ka Franciacortad, mis pakuvad Proseccodele lisaks Itaaliast erinevaid toredaid elamusi

On sterotüüp väide, et šampanja sobib kõikide toitudega. Millega see eriti sobib? Samuti oli aastakümneid tagasi veidi veider väide, et kõik mulliga veinid on magusad, teiseks et need maksavad palju, ning kolmandaks tuleb aru saada, et mulliga veine võib juua igal ajal, iga toidu kõrvale ning igas seltskonnas. Kui mitte toiduga koos, siis vast enne pearoogade nautimist.

Brut NV + austrid / kaaviar / tempura köögiviljad
Miks see toimib: Happesus ja peened mullid töötavad hästi soola ja rasvaga. Proovige tempura suvikõrvitsaga kaasaegse taimetoitlaste varianti.

Blanc de Blancs + küpsetatud-grillitud kana / Comté juust / suši
Miks see toimib: 100% Chardonnay toob kaasa peenust, tsitruselisi noote ja mineraalsust. Need sobivad hästi õrnade tekstuuride ja umami-maitsete kõrvale. Vanemad aastakäigud sobivad suurepäraselt poolkõvade juustudega nagu Comté või parmesan.

Blanc de Noirs + pardirind / porchetta / seene risotto
Miks see toimib: Pinot Noir või Meunier põhised veinisegud pakuvad meeli ergutavaid punaseid vilju ja struktuuri. Need sobituvad tumeda liha maitsetega eriti graatsiliselt. Võiks lisada trühvliõlil või soja-marinaadi maitse täiustamiseks.

Aastakäigu šampanja + vanemad juustud / küpsetatud homaari / trühvliroad
Miks see toimib: Pikalt pudelis väärindamine toob kaasa rikkuse, pähklimaitse ja keerukuse. Suurepärane kihiliste maitsete ja kreemiste, umami-rikkaste roogade kõrvale.

Rosé šampanja + tuunikala / talleliha granaatõunaga / peedi tartaar
Miks see toimib: Puuviljarikas profiil, kergelt parkainete haare ja happesus võimaldavad rosé vahuveinil mängida nii toorete kui ka kuumtöödeldud valkudega. Magus-soolased kontrastid toovad esile selle sügavuse.

Demi-Sec šampanja / sinine juust / haneemaks / vürtsikas kagu aasia toit
Miks see toimib: Jääksuhkur tasakaalustab soola, rasva ja vürtsikust. Veidi magusust taltsutab tšilli tulist ja täiendab rikkamaid tekstuure. Proovige vürtsikas mangosalatiga või gorgonzola täidisega datlitega.

Be First to Comment

Lisa kommentaar