Austria Kamptal
Langenlois on ca viie tuhande elanikuga väikelinn, kus on heas tasakaalus esindatud aiandus, disain ja veinid. Linn asub Kamptalis, ühes Austria parimatest veinipiirkondadest Kamp jõe orus ja nõlvadel. Maailmas väga hinnatuteks on just seal kasvanud valged veinid Grüner Veltliner ja Riesling sortidest, mida kohapeal soovitan kindlasti proovida. Veinid on enamuses kuivad ja loomulikult sobivad suurepäraselt kohalike toitudega. Aiandushuvilistele on silmailu ja uute ideede ammutamiseks hea külastada Kittenberger elamusteaaeda, mida loodi üle 30 aasta ning kus kevadel on suur lillede meri oma 100 tuhande õiega ja suvel roosiaed 10 tuhandelise roosivalikuga. Samuti tasub külastada Langenlois aianduskooli aeda, kus on väikesed näidisaedu nagu “meelteaed”, “ökoaed”, “rokiaed”, “noorteaed” jpm. Külastajatele on arvukalt hotelle, pansioneid ja külalistemaju, et avastada ühte ilusamat väikelinna ja piirkonda Alam-Austrias. Kohale saab mugavalt lennates Viini (otselennu puhul lennuaeg 2 tundi 20 minutit) ja sealt vastavalt võimalustele kohale sõita auto, bussi või rongiga, sest Viinist Langenlois’i on alla 100 km.
Langenlois on ca viie tuhande elanikuga väikelinn, kus on heas tasakaalus esindatud aiandus, disain ja veinid. Linn asub Kamptalis, ühes Austria parimatest veinipiirkondadest Kamp jõe orus ja nõlvadel. Maailmas väga hinnatuteks on just seal kasvanud valged veinid Grüner Veltliner ja Riesling sortidest, mida kohapeal soovitan kindlasti proovida. Veinid on enamuses kuivad ja loomulikult sobivad suurepäraselt kohalike toitudega. Aiandushuvilistele on silmailu ja uute ideede ammutamiseks hea külastada Kittenberger elamusteaaeda, mida loodi üle 30 aasta ning kus kevadel on suur lillede meri oma 100 tuhande õiega ja suvel roosiaed 10 tuhandelise roosivalikuga. Samuti tasub külastada Langenlois aianduskooli aeda, kus on väikesed näidisaedu nagu “meelteaed”, “ökoaed”, “rokiaed”, “noorteaed” jpm. Külastajatele on arvukalt hotelle, pansioneid ja külalistemaju, et avastada ühte ilusamat väikelinna ja piirkonda Alam-Austrias. Kohale saab mugavalt lennates Viini (otselennu puhul lennuaeg 2 tundi 20 minutit) ja sealt vastavalt võimalustele kohale sõita auto, bussi või rongiga, sest Viinist Langenlois’i on alla 100 km.
Steven Holl projekteeritud nelja tärni Loisium Wine & Spa Resort Langenloisi linna ääres on elamus omaette. Kas väliselt maja teile meeldib, on muidugi omaette teema, kuid majas sees on kõik väga tore. Kui võtta kasvõi mõneks ööks tuba, kus hinnas sisaldub hommikusöök, üks neljakäiguline gurmeelõuna, millele lisaks pääs veinimuuseumi ja kümblusmõnud veinispa’s on elu ilusam kui lill. Tegemist on veini-spa’ga ja veini nende valikus on palju, sest üheks osanikuks on Weingut Steininger veinimaja, kelle veinimajani ulatub ka veinimuuseum. Spa-hommikusöök, kus kokk valmistab just sinu soovidele vastavat omletti, ehk saad ise valida, mida see peaks sisaldama. Suurepärased toidud nii lõunaks kui ka õhtuks ja loomulikult Austria parimate veinimajade joogivalik. Spa ja saunade osas on palju huvitavat kogeda, mida kroonib võimalus ujuda välibasseinis, mis ulatub poolenisti veinipuude vahele. Külastasin spa’d kevadel, kuid kujutleda vaid, kui mõnus on sügisel ringiujumise vahel ampsata mõni hea viinamari otse viinapuult. Saunatamise ja protseduuride vahel on hea nautida puhkeruumis raviteed. Toad on mugavad ja pigem mõeldud sellele, et numbri võttes ei tekiks tahtmist sealt lahkuda.
Veinimuuseum ehk Loisium WineExperience & Vinotheque ehk veinikogemus ja veinibaar asuvad spast paarisaja meetri kaugusel. Kui puuduvad veinidest teadmised siis vast annab selle külastamine teadmisi juurde. Seal saate tutvuda veini aastaringi, tegemise ja ajalooga. Mänguliselt ära arvata aroome jmt. Eraldi tasu eest saab veini degusteerida.
Spa lähedal põhjasuunas algavad viinamarjapõllud ja nende vahel on tore jalutada, kuid veelgi suurem elamus on külastada linnas erinevaid Austria tuntuimaid veinimaju nagu Willi Bründlmayer (jalutades 18 minuti kaugusel), Fred Loimer (10 minuti kaugusel), Weingut Steininger (9 minuti kaugusel) ja mitmed teised veinimajad. Piirkonnas on palju toredaid kohvikuid, veinibaare, restorane, kus saab kohalike toitude eripära nautida koos veini või teiste teile meelepäraste jookidega. Sarnaselt Saksamaale on vorstikesed, singid ja teised lihatooted köögiviljadega väga levinud.
Eelarvamusega arvatakse, et kui tegemist on loomalihaga, siis peaks seal juures olema alati punane vein. Austrias tasub proovida praadi nimega “Wiener Schnitzel” mis on parim, kui see on valmistatud vasikaliha viiludest ja mõnedes köökides tehakse seda sealihast. Viilud on uhmerdatud umbes nelja millimeetri paksusteks, lisatakse kergelt soola, siis need käivad need läbi jahust, vahustatud munast ja riivsaiast. Küpsemine toimub võis või sularasvas umbes 160-170°C juures ja tükid peaksid ujuma, et nende küpsemine oleks ühtlane. Kui viilud on kuldkollased, on toit valmis. Lisandiks snitsli juurde sidrun, roheline salat ja omal valikul muud lisandid. Parimaks kaaslaseks viini snitsli juurde on Grüner Veltliner marjast jahe valge vein. Tasub külastada heuriger nimelisi veinitootja-kõrtse. Selliste kõrtsi pidamiseks on vaja omanikul eraldi litsentsi. Seaduslik alus Heuriger’ide asutamiseks pandi 17. augustil 1784. aastal Austria keisri Joseph II poolt, kes andis välja määruse, mis lubas kohalikel elanikel müüa ise-valmistatud veine, siidreid, mahlasid ja toitusid. Selleks, et neid külastada, tuleb teha eeltööd, sest need pole alati avatud. Mõistlik on tutvuda eelnevalt Heuriger-kalendriga.