Poes riiuli ees seistes ja nugasid takseerides üritas Aare Karolin endale visuaalsel teel selgeks teha, mis võiksid olla nende erinevused. Praktilise testimise käigus aga selgus tarbija seisukohalt kõige olulisem – igapäevaseks kasutamiseks mugavaim ja praktilisim nuga.
Ega sellest vaatamisest midagi ei selgu. Tahaks ju enda tarbeks sellist nuga, mis oleks mugav ning heade lõikeomadustega, ja kindlasti mõne jaoks mängib suurt rolli ka see, et oleks nägus. Nähtav on vaid hind, toote valmistaja nimi, kaal ja disain. Lisateabena veel noa pikkus, mis tihti tollides. Nugade proovimise võimalust kauplustes pole ja müüjalt nõu küsides kostab pigem müüja enda eelistus, mitte argumendid, mis veenaks. Proovida nuge saaks võib-olla kuskil messil, kuid messidel räägib tootja esindaja vaid oma lugu.
Et endale nugade teemat selgemaks teha ja lugejatega tulemusi jagada, otsustasin grupi huvilistega neid alla viiesajaseid nuge testida. Esimene probleem tekkis sellest, et nuge on meil müügil palju.
Meie valik langes lihtsamatele ning keskmistele koka- ja fileerimisnugadele. Jätsime testist esialgu välja paljud aedvilja-, koorimis-, leivanoad. Keskendusime sellistele, mida ise meeleldi kasutaksime ja mis tunduvad köögis vajalikud olema. Nuge hindasime viie palli skaalal, arvestasime noa mugavust käes, seda nii lühiajalise kui ka pikema lõikamise käigus, noa kaalu, eri toiduainete lõikamise omadusi. Hinde sai ka noa välimus. Nuge sai proovitud-testitud tomati, porgandi, kartuli, rohelise sibula ja kala lõikamisel, mis kõik on erinevad tiheduselt ja lõigatavuselt.
Kaupo Kindsigo tähelepanekud
Kokanoad. Fiskars Cuisine on kodukoka jaoks õnnestunud nuga. Balanss, juhitavus ja lõikeomadused on heal tasemel. Porgandit, tomatit ja rohelist sibulat lõikab kergelt ja puhtalt.
Victorinox on usin “tööhobune”, mille parimad küljed tulevad välja pikema kasutamise puhul.
Sanelli on testgrupi ilmselt kõige suurema süsinikusisaldusega (0,60%) terasest teraga, tehaseteritusega veidi ilmetu “võtmisega”, pikemal kasutusel avab oma tööomadused paremini.
Fiskars Functional Form on veidra käepidemega, üliõhukese teraga sulgkerge noake, tundub, et lõikab pigem tänu õhukesele terale, mitte terase lõikeomadustele.
Villeroy & Boch on korralikust Solingeni terasest sepistatud massiivne nuga, mille käepärasus on jäänud lakoonilise disaini ohvriks. Kui kartuli ja tomati lõikamisel jäi ta teistele nugadele veidi alla, siis rohelist sibulat lõikas väga hästi.
Hea nuga kodukokale, kes armastab raskeid, Euroopa stiilis kokanugasid.
Rain Käärsti tähelepanekud
Fiskarsi nuge on esmalt mugav käes hoida, kuid pikema aja vältel ei meeldi. Liiga ergonoomiline. 20 cm pikkusel noal on suureks miinuseks tema kand. Minu kogemuste põhjal on Fiskarsi teras suhteliselt pehme ja nõuab palju teritamist, seega on tema täis kanda väga raske hoida noa teritamisel algupärase kujuga. Mõlemad noad, nii 20 kui ka 21 cm pikkune, on halvasti tasakaalustatud. Liiga palju raskust on suunatud noa ninale. 21 cm on ka liiga kerge.
Villeroy nagu Fiskarsigi puhul on noa suurimaks miinuseks tema kand. Noa käepidemel on oma materjali tõttu oht muutuda libedaks. Samuti on nuga liiga raske. Lõikamisel nuga ei “kiigu” korralikult. Jääb pidama kannale. Käepide on liiga peenike, seda küll minu käe puhul. Pealegi on hinda rohkem kui, asi väärt on.
Victorinox. Noal on korralik kand. Istub käes hästi ja on minu jaoks hästi balansseeritud. Nuga kiigub hästi ja on piisava raskusega. Käepide on kare ja ei hakka libisema.
Sanelli. Arvestatav kokanuga. Suhteliselt hästi tasakaalus ja hea kand. Mulle ei meeldi käepide. Jällegi liiga ergonoomiliseks proovitud teha ja sellega on minu arvates nuga rikutud.
Raivo Sternfeldi ja Lembo Miku katsetused ja tähelepanekud
Katsetada oli valik koka- ja fileerimisnuge eri tootjatelt. Kui testisime neid eri toiduainete lõikamisel, käitusid noad mitmeti, mõnel juhul oluliselt erinevalt, mõnel juhul oli erinevuse tajumine raske kui mitte võimatu.
Milliseid järeldusi siis võiks teha kogu katsest? Loomulikult tekkisid eelistused. Tunnistan, et mõni nuga meeldis teistest enam. Paraku polnud põhjused pelgalt lõikeomadused, tera püsivus või materjal, vaid ka emotsionaalsed.
Vaieldamatult on nugadel ka välimusest, värvivalikust, disainist ja muust sellisest tulenevalt emotsionaalne väärtus ja see on samuti oluline mõjur. Seetõttu võtame katse kokku järgmiselt – kõik testitud noad olid kvaliteetsed ja toimisid ootuspäraselt. Nii erinevaid tooteid aga pingeritta panna poleks eetiline.
Tarbijale võiks anda sellist nõu. Minge hästivarustatud köögitarvete kauplusse ja valige nuga, mis teile meeldib ja on hinnalt taskukohane. Proovige, kas see sobib hästi teile kätte ja kuidas ta lõikab. Kui tegu pole just säästutootega, võite olla kindel, et sellise valikumeetodiga saate endale koju tubli tööriista.
Rene täpsustused
Fiskars Cuisine 21 cm ja Fiskars Cuisine 20 cm. Mõlemad noad näevad välja väga head, välimuse järgi sooviksin nendega tööd teha, aga minu jaoks oli välimus petlik ja käes polnud neid hea hoida ei lühiajaliselt ega ka pikaajaliselt. Käepide on neil liiga kerge.
Sanelli Cucina. Ei kokanuga ega ka fileerimisnuga sellelt firmalt mulle ei meeldi ega istu. See võib olla tingitud sellest, et ma pole nendega kunagi eriti tööd teinud ja see on lihtsalt subjektiivne arvamus. Aga noa välimus on minu meelest liiga tööstuslik ja kuskil lihakombinaadis töötamiseks mõeldud. Mina aga vaatan eelkõige restoraniköögi poole pealt.
Kuigi see ei tähenda, et nad oleksid halvad noad. Lõikamise omadused on head!
Villeroy & Boch. Nuga on välimuselt nagu eputamiseks, kasutaksin sellist nuga rohkem koduses majapidamises, noa kaal on väga hea ja kohe on näha, et tegu on korraliku asjaga.
Metallist käepide sellisel kujul minule ei istu, kuju ei sobi. Aga ka see on harjumuse asi. Lõikamise omadused on head ja kui teritada ja hooldada õigesti, on see nuga minu eelistus, pikaajalisust arvestades. Võiks kesta aastaid, kui õigesti hooldada.
Victorinoxi nuga on nuga, mida mina oma karjääri juures kõige rohkem kasutanud olen, kuigi mulle sobib puidust käepide paremini. See on nuga, mida alati olen ostnud ka kokkadele, kuna ta on väga praktiline – kõikidest nugadest kõige praktilisem osta suurköökidesse ja restoranide köökidesse.
Villeroy tundub noore koka jaoks eputamisena.
Sanelli. Materjal on kroomi, molübdeeni, vanaadiumi ja süsiniku sulam, kõvadusega 54-56 HRC. Letihinnad jäävad sõltuvalt kaupmehest vahemikku fileerimisnuga 400-440 krooni, kokanuga 450-500 krooni.
Fiskars. Functional Formi fileerimisnuga – 21 cm, 73 g, hulgihind 275 krooni. Kokanuga – 20 cm, 103 g, hulgihind 285 krooni.
Cuisine’i fileerimisnuga – 19 cm, 170 g, hind 490 krooni, kokanuga – 21 cm, 224 g, hind 515 krooni.
Testijateks peale minu sai valitud kas lähemalt või kaugemalt söökidega seotud inimesed:
Lembo Mikk – hobikokk ja grillija
Raivo Sternfeld – hobikokk
Kaupo Kindsigo – jahimees, laskur ja nugade kollektsionäär
Rain Käärst – restoran Traveli ja Rain Stuudio catering’i juht
Rene Uusmees – restoranijuht Savoy Boutique Hotelist