Press "Enter" to skip to content

Liibanoni liha­pirukas ehk sfiha

Liibanoni pitsa läheb ahju. Foto Krista Kalbin

Lugu avaldatud Oma Maitse (lk42) juuni 2021.
Loo autor Aare Karolin,
fotod Krista Kalbin.
Pitsa kiviahi https://pizzakiviahi.ee/

Kui pitsa valmistamine tundub tavaline, proovi küpsetada sfihat (lahm bil ajĩn) ehk lahtist Liibanoni lihapirukat. Tavaliselt kasutatakse selles lambahakkliha, sobib ka veisehakkliha. Lihasegu on enne tainale panemist kuumtöötlemata.

Sfiha tuleb ahjust. Foto Krista Kalbin

TAINAS:
750 g jahu: 200 g maisi- jahu, 550 g nisujahu
60 + 60 ml oliiviõli
120 ml vett
1 sl võid
250 ml jogurtit
1 muna
2 sl valget suhkrut
2 sl kuivpärmi
1 tl soola

TÄIDIS:
0,5 kg lamba- või veisehakkliha
1 suur sibul – peeneks hakitult
1 dl röstitud seedermänni seemneid 3 sl tahiinit
3 sl nõrutatud jogurtit
1 dl siledalehelise peterselli lehti
2 sl granaatõunasiirupit
2 sl tomatipastat või 2,5 dl tükelda- tud tomateid
1 sl tšillipastat (omal valikul mahe või vürtsikas)
0,5 tl küüslau

VÜRTSISEGU: 1 tl soola,
0,25 tl musta pipart, 0,5 tl vürts- pipart, 1 tl sumahhi, 0,5 tl kaneeli, 0,5 tl Cayenne’i pipart (võid asen- dada tšillihelveste või suitsu- paprikaga)

SERVEERIMISEKS: 5 dl jogurtit
2 sidrunit sektoritena

  1. Vala väikesesse kaussi 50 g sooja, umbes 55 kraadist vett ja lahusta selles kuivpärm ja suhkur. Lase pärmil reagee- rida soojas suletud nõus. Samal ajal sega teises kausis omavahel läbi jahu(d), küpse- tuspulber, sool ja piim (võid kasutada ka petti). Vala juurde 60 ml oliiviõli ja sega kõik läbi.
  2. Sega piima-pärmisegu jahutainasse – tee seda järk-järgult. Kui tainas on ühtlaselt segunenud ja jääb kausi külgedele, on valmis.
  3. Nüüd tõsta see eelnevalt õliga määri- tud kaussi ümber, määri pealt õliga, kata majapidamiskilega ja lase tainal paar tundi soojas kohas kerkida, kuni maht on kahekordistunud.
  4. Täidise valmistamiseks haki sibul hästi peeneks, tõsta sõelale ning lase mahladel välja nõrguda. Puista sibulale juurde sool, pipar, sumahh ja veidi kaneeli. Maitsesta hakkliha soola, pipra, tšilli- ja tomatipastaga. Sega läbi ja lisa hakitud petersellilehed, gra- naatõunasiirup, tahiini, seedermänni seemned, nõrutatud sibul ja kurnatud jogurt. Kata lihasegu kaanega ja lase veidi külmikus tõmmata või kuni tainas valmib.
  5. Sfihade valmistamiseks rulli tainas jahusel pinnal lahti ja torgi veidi läbi, et eemaldada õhutaskud. Lõika rullitud tainast välja 10 cm läbimõõduga kettad ja aseta igaühele rikkalik kogus täidist umbes 2 supilusikatäit. Suru piruka servad neljast kohast veidi kokku, et moodustuks nelinurkne tasku. Suru lusika tagaküljega täidis kõvemini põhjale.
  6. Tavalises ahjus küpseta pirukaid 260 kraadi käes umbes 10 minutit, kuni pirukad on kuldsed ja täidis küpsenud. Kiviahjus on kuumem, seal küpseta neid 6–8 minutit. Meie valmistasime ka pitsamõõdus sfihat, kus tainaservad koolutasime üles. Serveeri soojalt või toatemperatuuril koos jogurti ja sidrunimahlaga, viimast pirukale peale piserdades).
Liibanoni lihapiruka servade vormimine.
Proovisime suurt Liibanoni lihapirukat teha. Foto Krista Kalbin

Veinisoovitused:
Veidi tugevama maitsega pitsade ja Sfiha juurde sobivad hästi punased veinid, näiteks:

  1. Masseria Altemura Sasseo Primitivo Salento IGT Itaaliast
  2. Maremma Podere San Cristoforo Amaranto Sangiovese 2018 Itaaliast
  3. Ramon Bilbao Crianza Rioja 2017 Hispaaniast.