(vasakult) 1. Grappa dei Colli Veneti 43% | 2. Marcati Grappa 40% | 3. Grappa Primavera 40% | 4. Acquavite Grappa Di Vinaccia Bianca 50% | 5. Grappa Uverare Falanghina 40% | 6. Grappa Amarone 2004 40% | 7. Acquavite Grappa Di Vinaccia Riserva 50% | 8. Grappa di Amarone 40% | 9. Luigi Francoli Grappa Del Piemonte 3 aastat 41,5% | 10. Grappa Riserva 40% | 11. Grappa di Amarone 45%. Foto Aare Karolin
Viinakuu viimasel nädalal kogunesid grappast ja selle maitsmisest huvitatud inimesed, et pimesi maitsta mitut väga erinevat kanget jooki. Viinamarjadest mahla pehmel pressimisel veini valmistamiseks jääb järele mass viinamarjakestade, viljaliha ja seemnetega, mis on olnud aastasadu kange alkoholi valmistamise üheks toormeks. Seda ka Itaalias, kus destilleerimise tulemust kutsutakse grappaks. Mujal ilmas on sarnased joogid eri nimedega: Ungaris pálinka, Kreekas ouzo, Prantsusmaal marc, Gruusias tšatša, Lähis-Idas raki.
Algupäraselt jook jääkidest
Ajaloos on grappat valmistatud mitmeti. Tänapäevased grappad on kaasa läinud maailma trendidega, kus tulemuseks on ilusad ja aromaatsed grappad. Ilusatele eelnesid lihtsad, kanged, teravad ning tahumatud grappad. Varem valmistati seda igas külas ja majas, sest veinitootjad andsid meeleldi jäägid lihtrahvale ära. Igas peres valmistatud jook oli ilmselgelt ka eri näoga. Tänapäeval on grappade valmistamine riigi kontrolli all, iga liigutuse tegemiseks joogiga on vajalik maksuametniku kohalolek.
Jook pidevas arengus
Jookide maitset arendatakse, jälgitakse trende, muutes jooki nautlejatele kergeks, lihvituks, meeldivaks, aromaatseks ja rohkem nauditavaks. Kui ennevanasti olid toormes tavaliselt viinamarjasordid segamini, siis sooviga luua ilusaid jooke hakati valmistama ühe viinamarjasordi grappasid, mis on ka meie maitsmisel esindatud. Samuti aastakäigu grappasid, mis on pigem haruldus. Nagu ikka on igasugustele uuendustele vastu traditsioonide kaitsjad, kes võitlevad talupoegliku grappa stiili säilimise eest. Meie maitsmisel on esimesed neli valged lihtsad grappad, järgmised on aroomatsed ja osa tammevaadis küpsenud.
Testimine
Grappa pimemaitsmisel osalesid: Karoliina Kõrgesaar, Marit Lond, Tiit Tammiste, Valdik Uski, Tanel Teimann, Aron Rahu, Kalmer Mäekallas, Arne Pajula, Urmas Linnamägi, Aare Karolin. Maitsemine toimus Tallinnas Osteria del Gallo Nero’s.
Lihtsad valged grappad:
1. Grappa dei Colli Veneti 43% – tootja Gagliano Marcati
Aroom: selge, neutraalne, kuiv, happene, viinamarjaseemneõli, õuhka, marjane, hästi vanilline, küpsed troopilised viljad
Maitse: pehme, magus, hõrk, õrn põletus, rohukapp, apteegitill, rosin, salmiaak lõpus, pikk õline järelmaitse
Odav ja vinge.
2. Marcati Grappa 40% – tootja Gagliano Marcati
Aroom: toores, ilus ja ümar, ürdid, magus
Maitse: ümar, suud täitev, kirbe samakas, mahe, veidi vesine, mahlakas, magus – sama järelmaitses, selge põletav lõpp
Kergelt joodav.
3. Grappa Primavera 40% – tootja Barbero
Aroom: krõbe, puskarine, alguses kõige aromaatsem – aja jooksul tasakaalustus, ümar, pähkline, õli, marjaliköör, haljas alkohol
Maitse: mahlakas, ergas, lopsakas, virsikune, ravimlik, lõpp kuiv ja tolmune, ilus pipar lõpus
Kummaline suus.
4. Acquavite Grappa Di Vinaccia Bianca 50% – tootja Bortolo Nardini SPA
Aroom: pehme, kuid kartuline, mõrkjas, viinamarjaseemneõli, roheline noot, vaha, kasetõrv, rosinavesi, portveinine, röstitud kartul, animaalne
Maitse: räme, ründav, alguses mahlakus, lõpp ümar, keelt põletava lõpuga, mõrkjas, ürdine, veidi atsetooni
Veidi maruline elamus, harjumatu.
Aromaatsed:
5. Grappa Uverare Falanghina 40% – tootja Maurizio Russo
Aroom: magus – arbuusine, vanilline, kerge, ümar, marjane, värske, õrn, peened ilusad nüansid
Maitse: marjane, rosinane, magus, puuviljane, selge õrn põletus, suud täitev,
Elegantne ja ilus jook, mis on tasakaalus.
6. Grappa Amarone 2004 40% – tootja Campagnola
Aroom: hea tasakaal – puuviljad, pirn, amarone, apteek, palju õrnu vihjeid
Maitse: tugev, mahlane, lagritsane köharohi, kandev vürts, ei põleta, vürtsine lõpp
Pigem naistele!
7. Acquavite Grappa Di Vinaccia Riserva 50% – tootja Bortolo Nardini
Aroom: veidi seebine, puuviljad, mandel, röstitud metspähkel, tüümian, küps virsik, vürts
Maitse: piprane, äge, kirgastav elav põletus, tugev maitse ja järelmaitse
Üle võlli!
Vaadis küpsenud grappad
8. Grappa di Amarone 40% – tootja Gagliano Marcati
Aroom: nahk, pähkline, valge-pipar, köömned, kumm, lagrits, köömned, koirohi, vürtsine, kirbe, kamper, taustal mahlakus, liköörne
Maitse: mahlakas, rosinane, apteekjas, soojendav, ergastav, magus lõpp
See oli põnev!
9. Luigi Francoli Grappa Del Piemonte 3 aastat 41,5% – tootja Distillerie Francoli
Aroom: kommine, kollased puuviljad, magus-suhkrune, seebine, seller, tume tee, kuivatatud ja meeldivad marjad, meekärg, terav
Maitse: mesine magus algus, aromaat ne vürtsikus, arstirohukapp, paks ja õline, lõpp tuimestav, aga põletus kerge
Selgelt eristus teistest. Väga eriline jook.
10. Grappa Riserva 40% (18 kuud tammes) – tootja Gagliano Marcati
Aroom: tuntavalt tammine, õhuke, roheline tee, lilleline, mahlane, pipar, elegantne
Maitse: ümar mesine, kummelit, keskel tulisus ja lagrits, väga pehme ja elegantne, tume rosin, lõpus nagu oleks piri-pirit söönud
11. Grappa di Amarone 45% – tootja Cesari
Aroom: meenutab kalvadost, ilusad õunanüansid, fenkol, pähkline, piparkook, mandel, aniis, tige tamm, õunakoored, aroomis kõike liiga palju, taga apteek, likööri meenutav
Maitse: mahlane, tuline, rosinane, kasvab põletavaks.
Liialt äge!
Teadmiseks – numbrid jookide ees ei näita jookide paremusjärjestust, vaid maitsmise järjekorda.
Pidage meeles, et “alkohol ei lahenda probleeme, kuid seda ei tee ka piim”!
Sisenedes Joogikoolituste veebilehele olete kinnitanud, et olete vanem, kui 18 aasta vanune ja nõustute Joogikoolituste pakutavaga. Kui olete siin ekslikult, siis vajutage siia!