Press "Enter" to skip to content

Grapad* II ja nende pimemaitsemine

Grapa oli kunagi Itaalia vaese mehe kange jook. Toona jõid ülikud peamiselt veini ja vaesed inimesed said veinipressimise jäägid tasuta endale, millest iga pere valmistas kodus omanäolist kanget jooki. Seda tarvitati niiskete jahedate ilmadega, et sooja saada, ravimina seespidiselt ja pealemäärimiseks. Kuid tänapäeval võib grapa maksta rohkem, kui mõni teada-tuntud väärikas jook.

Grapa on Itaalia destilleeritud kange alkohoolne jook, kangusega 35-60% ja valmistatakse viinamarjade mahla pressimise jääkidest. Kuna viinamarju pressitakse kergelt, siis jääkides on lisaks viinamarja kestadele vähesel määral viljaliha ja seemneid. Osa tootjaid eemaldavad viinamarjaseemne õli nende jääkide külmutamise ja pressimise teel.

Destilleerimisel tekkivaid õlisid kasutatakse ka kosmeetika ja ravimite tootmisel. Et valmistada Grapa on Itaalia destilleeritud kange alkohoolne jook, kangusega 35-60% ja valmistatakse viinamarjade mahla pressimise jääkidest. Kuna viinamarju pressitakse kergelt, siis jääkides on lisaks viinamarja kestadele vähesel määral viljaliha ja seemneid. Osa tootjaid eemaldavad viinamarjaseemne õli nende jääkide külmutamise ja pressimise teel. Destilleerimisel tekkivaid õlisid kasutatakse ka kosmeetika ja ravimite tootmisel.

Et valmistada grappa‘t, peavad Euroopa ühenduses olema täidetud järgmised tingimused:
– Jook peab olema toodetud Itaalias, Šveitsi Itaalia osas või siis San Marinos 
– Kääritamine ja destillatsioon peab toimuma viinamarjajääkidest ilma vee lisamiseta. 
Sarnast kanget alkoholi valmistatakse ka viinamarja kestade ja mahla segust ning siis selle nimi on acquavite d’uva.

Mida tehakse väljaspool saabast? 
Grapale sarnast jooki valmistatakse erinevates riikides, kus seda kutsutakse erinevate nimedega – Hispaanias on see orujo, Prantsusmaal marc, Gruusias chacha, Portugalis bagaceira, Kreekas tsipouro, Bulgarias, Serbias, Kroaatias rakija ja grappa, Rumeenias tescovina, Albaanias, Bosnias, Montenegros, Türgis rakia/Rakı ja Makedoonias ракија. 
Grapa stiilid 
Grapa võib olla väga erinev. On lihtsat läbipaistvat (giovane) kui ka kerge tooniga ning tammevaadis aastaid küpsenud brändi pruunide (invecchiata) ja päris tumepruunideni (riserva invecchiata). 

Valdavalt on grapa segu viinamarjadest (grappa mista), kuid valmistatakse ka ühe viinamarjasordi jooke (grappa di monovitigno). Mõned tootjad lisavad grapasse siirupit või hoiavad seda erinevate maitsete saamiseks ürtidega (grappa aromatizzata), mille tulemuseks saadakse maitsestatud grapa. Grapa valmistamisel peetakse oluliseks, et toore jõuaks võimalikult värskena destilleerimiskotta, sest päike ja õhk pole toorme sõbrad, tekitades oksüdeerumist ja hallitust. 
Tootjad jagunevad stiililt kaheks. ühed valmistavad mahedat ja elegantse aroomiga tänapäevast, uuema stiili“ grapat. Nendes domineerivad puhtad kergesti tunnetatavad aroomid ja on vähene viinamarjaseemne aroom ning maitse. Teised toodavad traditsioonilist“, rustikaalset talupoja stiilis teravalõhnalist mõrkjat jooki – just sellist, nagu vanavanemad kunagi põlvest põlve kodus valmistasid. Kodustes tingimustes ei tohi tänapäeval grapat ametlikult valmistada ja tootmine on riigi kontrolli all.

Kasutamine 
Grapa on jook, mida on hea serveerida peale rikkalikku õhtusööki digestiivina. See aitab seedida ja mõnedele, kes ei erutu magusast, on see hea desserdi asendaja. Jook pole kindlasti mõeldud selleks, et sellest ennast purju juua! Tänapäeval lisatakse vahel mõni tilk grapat aroomi saamiseks espresso kohvi sisse, tulemuseks caffè corretto ehk korrigeeritud kohv.

Degustatsioon 
Grapa tootjate ühendus saatis 2011. aastal Eestisse maitsemiseks ja hinnangute saamiseks oma tootjate valiku. Lisasime fooniks väikese valiku meil saadaolevaid. Grapad jagunesid kahte kategooriasse – lihtsad ja tammevaadis (tähistatud joogi nime järel oleva tärniga – *) küpsenud grappad. 

Degustatsioonil osalenud grapad. Foto Meeli Küttim. 

Maitsemisel osalesid Toivo Voit, Arne Pajula, Aare Karolin, Kristjan Peäske, Igor Sööt, Sille Nõlvak, Meeli Küttim, Markus Teeäär ning maitsemine toimus “Leib Resto ja Aed” aadressil Uus 31, Tallinnas. 

1. Castagner Grappa Fuoriclasse Amarone Barrique* 
Värvus: kuldne 
Aroom: kuiv, ümar vanill, aprikoosid, pähklid, rosinad 
Maitse: mahlane, mahe, lõpus suitsune 
2. Bisol Grappa di Cartizze 
Värvus: värvitu 
Aroom: männiokkad, kerge värske puidusus, roosid, 
Maitse: maitses samuti värske puidu ja meeldiva seedrivaigu nüantsiga, mõnusa säraga voolav 
Huvitav jook, mis eristus teistest 
3. *Segnana Grappa Solera di Solera 
Värvus: kuldne 
Aroom: aromaatne , parfüümne, roosivesi, vanill 
Maitse: roosine, mahlakas, ümar ja hea ehitus, lõpus tuline ja magusad puuviljad 
4. *Nardini Aquavite Bassano Riserva 
Värvus: kahvatu õlgkollane 
Aroom: mesine, kuivatatud virsik, tammeröst, soojad vürtsid 
Maitse: tuline, mesine, piprane, veidi mõrkjas 
5. Segnana Grappa Chardonnay 
Värvus: värvitu 
Aroom: roosivesi, mesine, ümar, magusalt parfüümne, veidi õline 
Maitse: kuivatatud kirsid, mahlakas, roosine, salakaval, lõpp põletav 
6-9. *Marcati Grappa Riserva 
Värvus: kuldkollane 
Aroom: ürdid, mahlakas, tamm, toffe, mesi 
Maitse: delikaatne, pehme, magus, ümar, lühike lõpp 
6-9. *Luigi Francoli Grappa Riserva Nebbiolo da Barolo Barique 
Värvus: tumekuldne 
Aroom: delikaatne, kuivatatud puuviljad, 
Maitse: ümar, ürdine, apteegitill, intrigeeriv puidune 
6-9. *Frattina Grappa di Cabernet Barrique 
Värvus: õrna kollaka helgiga 
Aroom: pikantne, puuviljane, aprikoos, õrnad parfüümid 
Maitse: õlijas, puuvilja magusus, röstitud pähklid 
6-9. *Carpené Malvolti Grappa Prosecco Severa Imperatrice Barrique Riserva 18 Mesi 
Värvus: kollakas kuldne 
Aroom: ürdine, nelk, magusad marjad, kerge vanill, küps õun 
Maitse: heas tasakaalus, ümar, vürtsine, magus, voolab, pikk pipravihjega lõpp 
10. Marcati Grappa 
Värvus: värvitu 
Aroom: roosine, loorber, parfüümne, eetrine, õun, 
Maitse: eheda kehaga, hea tasakaal, rosinane, vürtsikas pikk lõpp 
11-12. Luigi Francoli Grappa di Vespolina e Nebbiolo 
Värvus: värvitu 
Aroom: pikantne, nurgeline, õrn tsitrus, kirss 
Maitse: hea tasakaal, kompleksne, mõnus, lõpp pikk ja puuviljane 
11-12. Moletto Grappa di Nebbiolo da Barolo 
Värvus: kerge tooniga peaaegu värvitu 
Aroom: vahva, nüansirikas, valged lilled, vürtsid, magusad tsitrused, 
Maitse: särtsakas, piprane põletus, hõrk ja ilus, pikka lõpuga 

13-14. Carpené Malvolti Distillato d’Uva di Prosecco 
Värvus: värvitu 
Aroom: pikantne, roosid, tsitrused ja kauge varsseller 
Maitse: roosivesi, viinamarjamahl, särtsakas, veidi lühike 
13-14. *Cesari Grappa di Amarone Bosan 
Värvus: tume pruunikas 
Aroom: arstikapp, tamm, kuivatatud teravili, rukkileivane 
Maitse: mahlane, vürtsikas, lõpp pikk ja magusad noodid 

15. Nardini Aquavite Bassano 
Värvus: värvitu 
Aroom: sinepine, köögiviljane, lõpus veidi rosin 
Maitse: mahlakas, suur ja tuline, pikantne pipar, põletav järelmaitse, tuimad huuled 
16-17. Saldini Pilastri Grappa del Conte 
Värvus: värvitu 
Aroom: ürdine, ravimid, lilled, mõnusalt ahvatlev, mahlakas 
Maitse: ümar, mahlakas, hea tasakaaluga, hea vürts, pikk järelmaitse 
16-17. Frattina Grappa di Charonnay 
Värvus: värvitu 
Aroom: pikantne, delikaatne, metsapähkel, avanedes lilled, 
Maitse: ilus mahlane, lõpus mõrkjas 

18. Segnana Grappa Pinot Noir 
Värvus: värvitu 
Aroom: jõuline, rosin, mandel, vaha, magus 
Maitse: ümar, magus, rosin, vürtsikas, nelk, lõpus mõrkjas 
19. Carpené Malvolti Grappa di Prosecco 
Värvus: värvitu 
Aroom: magus, pikantne, heinane, puidune, meenutab hiina viina 
Maitse: mahlakas viinamarjamahl, õrnad elegantsed vürtsid, lõpus mõrkjas 
20. Moletto Grappa 
Värvus: värvitu 
Aroom: küüslauk ja pikantne juust, meenutab pigem viina 
Maitse: ümar, pehme, marjane algus, heas tasakaalus, õrn vürts 
21. il Colombaiodi Cencio Grappa 
Värvus: värvusetu 
Aroom: õrna ja hõrgu rosinavihjega, kerge õunasus 
Maitse: ümar mahlane, algus õrn ja hõrk, heas tasakaalus 
22. Segnana Grappa Pinot Noir 
Värvus: värvitu 
Aroom: loorber, õrn mahlane, rosinad, röstitud maapähkel 
Maitse: mahlane, kuiv, huuli tuimestav, põletav teravus 
23-25. Castagner Grappa Fuoriclasse Bianca Morbida 
Värvus: värvitu 
Aroom: ravimikapp, pikantne juust, küüslauk, 
Maitse: soojendav ja ei kõrveta, kerge, kuiv alguses, mahlane lõpp 
23-25. Moletto Grappa di Cabernet 
Värvus: õrna kollaka tooniga 
Aroom: vürtsid, roosvesi, magusad küpsed puuviljad 
Maitse: ümar, mahlakas, täitev ergas tulisus 
23-25. Bisol Eliseo Grappa di Prosecco 
Värvus: värvitu 
Aroom: vahane, taustal aromaatne viinamari, kerge rosin 
Maitse: magus, muskaadine, mahlakas, taustal tore särtsakus 

Grapa lugu avaldati Vine’s 5. jaanuaril 2012

* Itaaliakeelne (kahe p-ga) grappa on mugandatud eestipäraseks (ühe p-ga) grapaks, mida sellisena kirjutatakse tavalises kirjas (mitte kursiivis nagu võõrkeelseid sõnu). Grapa käändub nagu teised eesti keeles vähem või rohkem kodunenud sõnad (papa, tsipa, pampa jpt).

Pidage meeles, et “alkohol ei lahenda probleeme, kuid seda ei tee ka piim”!

Sisenedes Joogikoolituste veebilehele olete kinnitanud, et olete vanem, kui 18 aasta vanune ja nõustute Joogikoolituste pakutavaga. Kui olete siin ekslikult, siis vajutage siia!