Press "Enter" to skip to content

Bolgheri – kuulus veiniküla

pildid ja tekst Aare Karolin – avaldatud Eesti Ekspressis aastal 2008

Veinibaar

Bolgheri piirkond asub Itaalia läänerannikul endiste Etruskide tsivilisatsiooni aladel. Lähim suurem linn Castagneto Carducci on saanud nime Itaalia tuntud poeedi Giosuè Alessandro Giuseppe Carducci (1835-1907) järgi. Bolgheri kindlusest on teavet juba kaheksandast sajandist ja see on kuulunud krahv della Gherardescale. Kindlus tehti maatasa ja sai taastatud 18. sajandil krahv Simone poolt, kes pidas kanti ilusaks kohaks ja ehitas sinna noobli kindluse. Tema pojapoeg Camillo ja selle lapselapselaps Guido jätkasid Simone tööd ja ehitasid majad ning laod Bolgheri kindlus-küla sisealale, taastades antiikaja luksuslikkuse.
Bolgheri asub Toskaana piirkonnas Itaalia läänerannikul ning on samal laiuskraadil nagu veinipiirkonnad Montalcino ja Montepulciano.

Bolgherit eristab teistest Toskaana veinialadest mere vahetu lähedus. See piirkond on nn sünnipiirkond Sassicaiale, Ornellaiale ja Tignanellole, millest on saanud aluse Super-Toscana trend, ja piirkond on tuntud oma suurepäraste veinide poolest. Tänapäeval toodetakse seal valdavalt oivalisi punaseid veine. Veinimeistrid Bolgheri piirkonnas on spetsialiseerunud nn Prantsuse sortide (Cabernet Franc, Sangiovese, Syrah, Merlot või Cabernet Sauvignon) kokkusegamisele.

Sügisel, kui marjad valmivad, siis valvavad veinimajade töötajad tihti öösel veiniaedade ümber, sest mägedest tuleva kitsed ja metssead meelsasti valmis viinamarju maiustama. Eks see tingib ka seda, et marjakorje ajal pakutakse tihti kohalikest ulukitset valmistatud roogi. Kord ühel reisil nägin metskitse, kelle magu oli viinamarju täis. Neile maitsevad viinamarjad nagu ka inimestele.

Bolgheri valgeid veine on soovitatav juua, kui need on noored, ja need sobivad kokku suppide, kala ning kookide-pirukatega. Sauvignon Blanc sobib hästi kalatoitudega ja mere lähedus soodustab seda. Punased veinid on head pearoogade juurde, mis sisaldavad valget või punast liha. Sügisel, kui on seente aeg, pakutakse rohkelt erinevalt valmistatud seeni nii lihaga kui ka ilma. Kohalik magus vein Vin Santo sobib pigem kuivemate küpsetistega. Sassicaia vein on parim praetud või röstitud looma- ja ulukilihaga. Kui menüüs on cinghiale e. metssiga itaalia keeles, siis tasuks seda proovida mõne kohaliku tummise punaveiniga.

Viale dei Cipressi

Suurelt maanteelt saab Bolgheri küla juurde mööda sajanditevanust (ehitatud 1703. aastal) ja viis kilomeetrit pikka küpressidega ääristatud puiesteed. Selle nimeks on Viale dei Cipressi ning see on üks UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvatest tuntud vaatamisväärsustest. Täna on Bolgheri oma kitsaste tänavate, arvukate veini- ja oliiviõlipoodidega nagu oleks just muinasjutust välja astunud. Küla pole suur ja sellele tiiru peale tegemine võtab aega vähem kui pool tundi. Soovitan poekestes proovida kohalikke oliiviõlisid, vorstikesi ja muidugi veini. Selleks on Bolgheris ühes veinipoes nimega “Enoteca Tognoni” kohapeal võimalus maitsemiseks tellida hinnalist veini, mida pudeliga ei raatsiks osta, 5 või 10 cl kaupa, et saada ülevaade kohalikest kuulsatest veinimajadest. Meie proovisime seltskonna peale 5-6 erinevat veini. Veinimaju külastada on keerukas ja selleks tuleks nendega varem kokku leppida.

Külastada tasub Castagneto Carducci linna, mida kuni 1900. aastani kutsuti Castagneto Marittima ja mis kõrgub mägedes veinipiirkonna kohal. Maalilised vaated ümbrusele, toredad jalutuskäigud linna kitsastel tänavatel, vahvad poekesed, kohvikud ja restoranid on vaid osa paljudest põhjustest linna külastamsieks. Tore on teha ringkäik San Lorenzo ja S.S. Crucifix kirikutes, mõnusad toidud on Belvedere või Il Vecchio Frantoio restoranides, neist viimasest on üks parimaid vaateid ümbritsevale.

Piirkonna plussiks on see, et meri ei asu Bolgherist kaugel. Rannamõnud asuvad valdavalt küla Marina di Castagneto Carducci lähedal, kuid tasub ringi seigelda ja otsida ka teisi lähedal asuvaid kohti, kus olustikku nautida. Parim aeg piirkonna külastamiseks kevadel märtsi lõpp ja aprill, millal ilm läheb meeldivalt soojaks. Ilmad püsivad nauditavad sõltuvalt aastast ca oktoobri alguseni.

Külastamisel tasub vältida augustit, kui itaallastel on puhkuste aeg ja rannad on ülerahvastatud. Majutuda on hea agriturismo’des. Agriturismo’d on eravalduses olevad talu-majapidamised (Eesti mõistes turismitalud), mis oma peamise tegevusena on hõivatud põllumajanduses (viinamarjakasvatus ja veinitegemine, oliiviistandused, maisipõllud), majutuse pakkumine on lisategevuseks. Enamus juhtudel pakuvad need isegi paremat majutust, eriti peredele, kui nii mõnedki hotellid. Piirkonnas on head veinid ja suurepärased toidud. Restoranides tasub õhtusöögiks kohad ette tellida. Ümbruskonnas ringi liikumiseks tasub rentida auto, sportlikumad võivad proovida jalgratast. Loodus on kaunis, inimesed sõbralikud. 

Veinipood – vinoteek

Miinuseks Bolgheri puhul on vast see, et puuduvad otselennud, majutusasutused tuleb varakult reserveerida, mere läheduses elamised maksavad palju. Parkimine on keerukas ja inimesi on suvel palju. Paljudel kohalikel kuulsatel veinidel on krõbedad hinnad, kuid võimaluse korral tasub mõnda neist kohapeal proovida.
Bolgheri kaugused lähimate linnadeni: Firenze 128 km, Siena 100 km, Firenze 110 km, Pisa 60 km, Livorno 48 km