Avaldatud Lääne Elu 3. juuni 2016
Itaalia veinipidu Haapsalus on juba vaikselt pihta hakanud – kell 14.30 algas kaubamaja Konsumis Dunker Estonia veinide degustatsioon ja kell 15 pakub samas kohas ja ka Uuemõisa Konsumis Itaalia veine oma valikust ka Coop Eesti.
Kuna Itaalias on väga palju toredaid veine, palusime vinoteegi MULLiga ja MULLita peremehel Aare Karolinil anda mõned veinisoovitused. Seekord räägime kahest: Soavest ja Primitivost.
Põhja-Itaalias teel Veronast Veneetsiasse jäävad 18. ja 25. kilomeetri vahel taamal olevate küngaste jalamitele Soave põllud. Soave on üks lihtne, kuid igati lahe vein, mida on mõnus sooja ilmaga nautida. See vein ei nõua kaaslaseks rohket toitu. Soave on üks enim eksporditud Itaalia valgeid veine. Vein valmib peamiselt Garganega ja Trebbianodi Soave viinamarjadest. Värvus varieerub heledast õlgkollasest, milles on veidi rohekat tooni, kuni kuldseni. Aroom on värske, ahvatlev, veidi ümar, ometi puuviljane, kus on mahlane virsik ja mesimelon.
Kõrgema hinnaga Soave Classico märgistusega veinid on tihtilugu paremaist aedadest, komplekssemad ja veidi täidlasemad ning rohkem viimistletud. Proovida tasub mõlemaid.Primitivo pole mitte mingi primitiivne vein, vaid Apuulia (itaalia keeles „Puglia”) piirkonna marjane, mahlane, moosine ja paljudele nauditav punavein. Apuulia on Lõuna-Itaalia päikeseline kasvuala, kus küpsevad hästi tumedad viinamarjad. Piirkond jääb Aadria ja Joonia mere vahelisele nn saapa kanna ja kontsa alale. Kliima on soe ja see võimaldab valmistada tugeva alkohoolsusega toredaid veine, millel on intensiivne rubiinne värvus. Aroomis on tunda vaarikat, musta kirssi, põldmarja, mustikat ja musta ploomi. Veini suurt alkoholisisaldust aroomis ega maitses tihtipeale tunda ei olegi – see jääb marjasuse-moosisuse varju.
Kõrgema hinnaga Primitivo veinid on veidi mõrkjamad; odavad aga lihtsamad ja kergesti manustatavad.
Head avastamist!
Alkohol suurtes kogustes võib olla kahjulik te tervisele! Vein ei lahenda probleeme, kuid seda ei tee ka piim!